Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kopczyk brzoskwiniowy


15.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 sztuki duże jajka
  • 3 sztuki pełne łyżki cukru
  • 3 sztuki czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka  kakao
  • 1/4 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Krem
  • 25 dag  sera białego mielonego
  • 4 sztuki połówki brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1.25 łyżeczek  żelatyny
  • 7 łyżeczek  wody

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka miksuj z cukrem przez 5 minut. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą żółtkową. Mąki pszenną i ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wsyp do masy jajecznej i wymieszaj.
  2. Formę żaroodporną wysmaruj masłem, obsyp mąką i wylej na nią ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Upieczone ciasto wyjmij z formy, odstaw do ostygnięcia. Następnie przekrój je na 4-5 placków (możesz je nasączyć sokiem pomarańczowym lub likierem czekoladowym).
  4. Żelatynę namocz w wodzie i rozpuść na parze. Brzoskwinie rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder, twaróg i wymieszaj. Do żelatyny dodawaj po łyżce masy serowej. Gdy krem zacznie lekko gęstnieć przełóż nim placki ciasta i polej cały powstały kopiec. Wierzch posyp okruszkami ciasta.
  5. Gotowe ciasto wstaw na 60 minut do lodówki. Podawaj obsypane pestkami granatu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE