Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 24 osób
Składniki
- 2 opakowania ciasto francuskie
- 1 l mleko
- 4 opakowania budyń waniliowy
- 200 g cukier
drobny - 500 g margaryna
- 80 ml rum
- 200 g marmolada
- 200 g cukier puder
- 50 ml sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- 1/3 mleka wymieszaj z budyniami. Pozostałe mleko zagotuj, wlej mieszankę budyniową i gotuj przez 3 minuty. Następnie wsyp cukier, zdejmij z ognia i zostaw do przestygnięcia, często mieszając.
- Oba ciasta francuskie rozwiń, rozwałkuj na 2 płaty wielkości blachy. Przenieś je do form wyłożonych papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i piecz na złoty kolor w 200 st. C przez 15 minut. Wyjmij i ostudź.
- Do ostudzonego kremu stopniowo dodawaj margarynę, ucierając. Do masy wlej 50 ml rumu i wymieszaj.
- Jeden z upieczonych placków posmaruj kremem. Przykryj drugim płatem ciasta i wyłóż marmoladę.
- Z cukru pudru, soku z cytryny i reszty rumu przygotuj lukier. Udekoruj nim ciasto i odstaw do stężenia.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku