Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem jogurtowy z owocami leśnymi i kruszonką cynamonową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Im bardziej czerwone i fioletowe owoce, tym więcej antyoksydantów, które chronią mózg i dłużej utrzymują jego sprawność. Poza tym, owoce leśne są niskokaloryczne.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki  żółtka jaj
  • 3 łyżki  brązowy cukier
  • 150 g  jogurt naturalny
  • 10 sztuk  maliny
  • 10 sztuk  jeżyny
  • 20 sztuk  borówki
  • 1 łyżka  masło
    czubata
  • 1 łyżka  mąka pszenna
  • 1 szczypta  cynamon

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka zmiksuj z dwiema łyżkami brązowego cukru na kogel-mogel.
  2. Dodaj jogurt i mieszaj, aż całość stanie się jednolita.
  3. Mąkę połącz z masłem, 1 łyżką brązowego cukru oraz cynamonem w jednolitą masę i całość zagnieć.
  4. Tak powstałą kruszonkę, wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 175°C przez 10 minut.
  5. Do szklanki przełóż warstwami krem, owoce oraz 50 g kruszonki.


Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 22


Zobacz więcej na temat:

krem jogurtowyprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE