Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki żółtka jaj
- 3 łyżki brązowy cukier
- 150 g jogurt naturalny
- 10 sztuk maliny
- 10 sztuk jeżyny
- 20 sztuk borówki
- 1 łyżka masło
czubata - 1 łyżka mąka pszenna
- 1 szczypta cynamon
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka zmiksuj z dwiema łyżkami brązowego cukru na kogel-mogel.
- Dodaj jogurt i mieszaj, aż całość stanie się jednolita.
- Mąkę połącz z masłem, 1 łyżką brązowego cukru oraz cynamonem w jednolitą masę i całość zagnieć.
- Tak powstałą kruszonkę, wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 175°C przez 10 minut.
- Do szklanki przełóż warstwami krem, owoce oraz 50 g kruszonki.
Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"