Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krem zabajone


23.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem zabajone można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z biszkoptami i owocami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 6 sztuk  żółtko z jajka
  • 6 łyżek  cukier
  • 200 ml  wino
    Marsala
    Dodatkowo:
  • biszkopty
    podłużne, do podania

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotuj 1/2 niewysokiego garnka wody. Do metalowej miseczki wbij żółtka. Dodaj cukier i ubijaj mikserem na niskich obrotach.
  2. Zmniejsz ogień pod garnkiem z wodą, a gdy masa będzie gęsta i puszysta, postaw miseczkę na garnku tak, aby nie dotykała wody.
  3. Powoli wlewaj wino, energicznie ubijając. Gdy piana stanie się rzadsza, zdejmij miseczkę z garnka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Jessica

Posty : 12

Przepisy: 94


Zobacz więcej na temat:

przepisy na deseryzabajone


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE