Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem zabajone


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem zabajone można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z biszkoptami i owocami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 6 sztuk  żółtko z jajka
  • 6 łyżek  cukier
  • 200 ml  wino
    Marsala
    Dodatkowo:
  • biszkopty
    podłużne, do podania

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotuj 1/2 niewysokiego garnka wody. Do metalowej miseczki wbij żółtka. Dodaj cukier i ubijaj mikserem na niskich obrotach.
  2. Zmniejsz ogień pod garnkiem z wodą, a gdy masa będzie gęsta i puszysta, postaw miseczkę na garnku tak, aby nie dotykała wody.
  3. Powoli wlewaj wino, energicznie ubijając. Gdy piana stanie się rzadsza, zdejmij miseczkę z garnka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Zobacz więcej na temat:

przepisy na deseryzabajone


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE