Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Krówki czekoladowe z pistacjami


31.01.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krówki czekoladowe z pistacjami to przepis na smaczny i zdrowy domowy smakołyk.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 350 g  czekolada gorzka
  • 400 g  mleko skondensowane
    słodzone
  • 30 g  masło
  • 1 szczypta  sól
  • 150 g  pistacje
    niesolone

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka wlej mleko skondensowane, a następnie dodaj 30 g masła. Składniki podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
  2. Pistacje obierz, przełóż je do foliowej torebki i za pomocą wałka pokrusz na mniejsze kawałki. Następnie przesyp orzechy na talerz.
  3. Gorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z mlekiem. Całość gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Dopraw szczyptą soli.
  4. Gdy krem uzyska jednolitą konsystencję, garnek zdejmij z ognia. Do masy czekoladowej dodaj pokruszone pistacje i dokładnie wymieszaj. Prostokątną blachę wyłóż folią spożywczą, a następnie wyłóż równomiernie masę.
  5. Wierzch kremu wyrównaj za pomocą noża. Blachę wstaw do lodówki na 3 godziny, aby zastygła. Następnie ostrym nożem pokrój ją na 80 czekoladowych kostek.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Bunny

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

krówkipistacjeprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE