Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kruche ciasto ze śliwkami


11.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 kostka  margaryny
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 200 ml  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 łyżka  smalcu
  • mąka (tyle, ile się wgniecie)
    Dodatkowo
  • 1 kg  śliwek węgierek
  • 5 łyżek  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części.
  2. Jedną część ciasta rozwałkuj na dnie formy. Na cieście ułóż przekrojone na pół i oczyszczone z pestek śliwki. Posyp owoce cukrem. Następnie weź pozostałe ciasto i urywając po kawałku przykryj nim śliwki.
  3. Piecz 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE