Dzisiaj jest: Czwartek, 16.08.2018 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Kruchy placek luksusowy


29.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placek jest najsmaczniejszy następnego dnia po upieczeniu.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 50 dag  mąka krupczatka
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 1 kostka  masło
  • 1 łyżka  smalec
  • 5 sztuk  żółtko z jajka
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 2 opakowania  cukier waniliowy
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy
    Przełożenie
  • 5 sztuk  białko z jajka
  • 3/4 szklanki  cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Do przesianej przez sito mąki z dodatkiem proszku, cukru pudru i cukru waniliowego dodajemy żółtka, niezbyt twarde masło i smalec.
  2. Składniki wyrabiamy, najłatwiej w malakserze, na niezbyt ścisłe ciasto.
  3. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, owijamy w folię i odstawiamy w chłodne miejsce.
  4. Z białek i cukru pudru ubijamy pianę, powinna być ścisła i lśniąca.
  5. Na wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości blaszce rozkładamy 3/5 wychłodzonego ciasta, wyrównujemy powierzchnię- lekko uklepując, nakładamy na ciasto ubitą pianę, którą przykrywamy pozostałą częścią wychłodzonego ciasta, utartego na tarce do jarzyn z dużymi otworami.
  6. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez 45 minut lub nieco dłużej.
  7. Wyjmujemy, gdy wierzch będzie równomiernie zrumieniony, a piana wysuszona.
  8. Chłodzimy, posypujemy obficie cukrem pudrem.



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE