Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Kruchy placek z powidłami


29.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Polecam! :)

1 porcja dla: 10 - 14 osób


Składniki

  • 3 szklanki  mąka tortowa
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 4 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 szklanka  cukier puder
  • 0.8 kostki  masło
    20 dag, lub masła roślinnego
  • 4 sztuki  białko z jajka
  • 3/4 szklanki  cukier puder
  • 1.5 szklanek  powidła
  • tłuszcz
    do wyrmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Do roztartego z cukrem pudrem masła dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka.
  2. Gdy składniki się połączą, siejemy przez sito mąkę z proszkiem i zarabiamy ciasto.
  3. Gdy będzie zbyt ścisłe, dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
  4. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą cienko rozwałkowujemy, rozkładamy w lekko wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy i pieczemy (każdy placek oddzielnie) w gorącym, nagrzanym do temperatury 220°C, piekarniku przez 20-22 minuty (czas pieczenia zależy od grubości krążków).
  5. Upieczone, zsuwamy delikatnie na stolnicę i chłodzimy.
  6. Białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę, łączymy z powidłami, delikatnie ucieramy.
  7. Tak przygotowaną masą smarujemy upieczone krążki, układamy jeden na drugim, posypujemy cukrem pudrem.
  8. Przed podaniem kroimy bardzo ostrym, cienkim nożem w zgrabne romby.



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE