Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 14 osób
Składniki
- 3 szklanki mąka tortowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 4 sztuki żółtko z jajka
- 1 szklanka cukier puder
- 0.8 kostki masło
20 dag, lub masła roślinnego - 4 sztuki białko z jajka
- 3/4 szklanki cukier puder
- 1.5 szklanek powidła
- tłuszcz
do wyrmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do roztartego z cukrem pudrem masła dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka.
- Gdy składniki się połączą, siejemy przez sito mąkę z proszkiem i zarabiamy ciasto.
- Gdy będzie zbyt ścisłe, dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
- Ciasto dzielimy na 4 części, każdą cienko rozwałkowujemy, rozkładamy w lekko wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy i pieczemy (każdy placek oddzielnie) w gorącym, nagrzanym do temperatury 220°C, piekarniku przez 20-22 minuty (czas pieczenia zależy od grubości krążków).
- Upieczone, zsuwamy delikatnie na stolnicę i chłodzimy.
- Białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę, łączymy z powidłami, delikatnie ucieramy.
- Tak przygotowaną masą smarujemy upieczone krążki, układamy jeden na drugim, posypujemy cukrem pudrem.
- Przed podaniem kroimy bardzo ostrym, cienkim nożem w zgrabne romby.