Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kukułcze jaja


04.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1.5 szklanek  mąki pszennej
  • 150 g  margaryny
  • 2 sztuki żółtka
  • 16 g  cukru wanilinowego
  • 2 łyżki  cukru pudru
    Masa
  • 150 g  serka twarogowego kremowego
  • 200 g  śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka  żelatyny
  • 1 opakowanie  usztywniacza do śmietany
  • 16 g  cukru wanilinowego
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 łyżeczka  skórki otartej z cytryny
    Dodatkowo
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę posiekaj z margaryną i cukrem. Rozetrzyj w dłoniach. Następnie dodaj żółtka, zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj łyżkę lodowatej wody. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
  2. Foremki o średnicy 9 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki nieco większe niż średnica foremek. Dokładnie wyklej ciastem foremki. Ponakłuwaj widelcem dno i boki. Piecz 8-10 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Masa: Żelatynę namocz w łyżce przegotowanej, przestudzonej wody. Śmietanę ubij z usztywniaczem. Żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, dodaj do twarożku wraz z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, dodaj śmietanę.
  4. Kukułcze jaja: Babeczki napełnij masą twarogową. Na każdej ułóż kawałek odsączonej brzoskwini.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE