Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Legumina piankowa


22.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeżeli w czasie gotowania śmietany z mąką utworzą się grudki, masę należy dogotować, przetrzeć przez sito lub rozbić na puch w malakserze.

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 1/2 l  śmietana
    18%
  • 1/2 szklanki  mąka krupczatka
  • 4 sztuki  jajka
  • 5 łyżek  rum
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
  • konfitury
    wiśniowe

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka oddzielamy od białek, przekładamy do kubeczka, mieszamy z dodatkiem szczypty soli.
  2. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
  3. Mąkę łączymy ze śmietaną, gdy składniki się połączą i nie będzie nawet najmniejszych grudek, stawiamy na niewielkim ogniu i cały czas, lekko ubijając, zagotowujemy.
  4. Trzymamy na ogniu przez około 3 minuty, aż mąka się rozgotuje i straci smak surowizny.
  5. Odstawiamy do przechłodzenia.
  6. Do ciepłej, ale nie gorącej masy dodajemy żółtka i skórkę otartą z cytryny, składniki lekko ubijamy, dodajemy pianę ubitą z białek.
  7. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i układamy, w formie kopczyków na metalowej tacce lub żaroodpornym półmisku.
  8. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 150-160°C piekarnika i zapiekamy przez 30 minut.
  9. Wyjmujemy, gdy lekko się zrumieni. 10. Podajemy na gorąco, polaną z sokiem z cytryny lub rumem z dodatkiem konfitur.



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Zobacz więcej na temat:

leguminaprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE