Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Legumina z rabarbaru


25.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Deser możemy dodatkowo posypać rodzynkami lub polać gęstym sokiem malinowym.

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 3 sztuki  rabarbar
    malinowy
  • 1/2 szklanki  sok malinowy
  • 1/2 szklanki  cukier
  • 1 kawałek  skórka z pomarańczy
    sucha
  • 1 sztuka  goździki
    do smaku
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 1 szklanka  kasza manna
  • 1 szklanka  śmietana
    kremowa

Sposób przyrządzania:

  1. W 1 litrze wody zagotowujemy cukier z dodatkiem skórki pomarańczowej i goździka, na wrzący wrzucamy drobno pokrojony rabarbar i wlewamy sok malinowy.
  2. Gdy kompot jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę cukru do smaku.
  3. Całość lekko rozgotowujemy.
  4. Na wrzący rabarbar sypiemy, cały czas mieszając, kaszę mannę i gotujemy, na niewielkim ogniu, często mieszając, aż kasza będzie miękka, a całość szklista.
  5. Odrzucamy skórkę i goździk, rozlewamy leguminę do wypłukanych zimną wodą kokilek, odstawiamy do wychłodzenia.
  6. Przed podaniem ubijamy śmietanę na gęsty puch.
  7. Porcję leguminy wykładamy i przybieramy bitą śmietaną.



Przepis dodany przez:

monika.milewska

Posty : 2

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE