Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka szkl. mleka
- 1 sztuka szkl. śmietany 30%
- 7 sztuk czubatych łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka masła
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 sztuki jajka
- cynamon
- Dodatkowo
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 250 g mrożonych porzeczek
- 3 łyżeczki soku wiśniowego
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko zagotuj ze śmietaną, cukrem oraz szczyptą cynamonu. Następnie wsyp kaszę i gotuj ją, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, ostudź, dodaj masło oraz żółtka i wymieszaj. Na koniec do zimnej masy dodaj pianę ubitą z białek.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Nałóż do niej masę i zapiekaj 20 minut w 190 st. C.
- Porzeczki zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i sok wiśniowy. Odstaw, by owoce puściły sok. Gotową leguminę podawaj z sosem porzeczkowym.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka