Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Lodowy kopiec


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 l  lodów kawowych, śmietankowych lub bakaliowych
  • 250 g  okrągłych biszkoptów
  • 120 g  schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 100 g  gorzkiej czekolady + wiórki do dekoracji
  • 300 ml  ostudzonego esencjonalnego naparu kawowego

Sposób przyrządzania:

  1. Szklaną lub metalową miskę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą. Biszkopty podziel na 3 równe porcje.
  2. 2/3 biszkoptów nasącz porcją kawy i wyłóż nimi dno i bok miski. Wstaw ją na 15 minut do zamrażalnika.
  3. Po tym czasie miskę wyjmij z zamrażalnika. Ostrożnie umieść w niej lody, robiąc w środku dołek. Ponownie wstaw do zamrażalnika na 15 minut.
  4. 25 g czekolady zetrzyj na tarce, a resztę roztop i przestudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i połącz z płynną czekoladą.
  5. Kremem wypełnij dołek. Powierzchnię wygładź i posyp startą wcześniej czekoladą. Pozostałe biszkopty zanurz w kawie. Ciastkami przykryj masę i lody. Wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Na 10 minut przed podaniem odwróć deser i posyp wiórkami czekolady.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE