Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Makowiec japoński


23.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

japońska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 40 dag  maku
  • 20 dag  masła
  • 25-35 dag  cukru pudru
  • 8 sztuk jajek
  • 80 dag  jabłek
  • 20 dag  kaszy manny
  • 1 łyżka  proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 10-15 dag  ulubionych bakalii
  • 100 g  czekolady
  • kilka łyżek mleka

Sposób przyrządzania:

  1. Mak sparz, odcedź, wystudź i zmiel trzykrotnie. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj po jednym żółtku, a następnie włóż mak.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz kaszę mannę, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i bakalie. Połącz wszystko z masą makową, a na koniec dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 30 cm). Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudź i polej polewą czekoladową (rozpuść czekoladę w kilku łyżkach mleka).
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE