Dzisiaj jest: Poniedziałek, 28.05.2018 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5798

Makowiec z migdałami


19.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 5 sztuk jajek
  • 2 sztuki żółtka
  • 50 g  drożdży
  • 3 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 1 szczypta  soli
  • 850 g  gotowej masy makowej
  • 500 g  margaryny
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 200 g  skórki pomarańczowej
  • 50 g  płatków migdałowych

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Następnie dodaj drożdże połączone z kwaśną śmietaną, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz połowę pokrojonej na kawałki margaryny. Wbij 5 jajek. Składniki zagnieć na ciasto o gładkiej konsystencji i wstaw na noc do lodówki.
  2. Gotową masę makową zmiksuj z 2 żółtkami, połową skórki pomarańczowej, olejkiem migdałowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi i resztą margaryny. Przygotowane nadzienie wstaw na noc do lodówki.
  3. Ciasto przełóż do wyścielonej papierem do pieczenia natłuszczonej blachy. Wyłóż masę makową. Wierzch wyrównaj.
  4. Nadzienie makowe ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz przez 80-90 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe ciasto udekoruj resztą skórki pomarańczowej.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE