Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2019 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Makowiec z migdałami


19.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 5 sztuk jajek
  • 2 sztuki żółtka
  • 50 g  drożdży
  • 3 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 1 szczypta  soli
  • 850 g  gotowej masy makowej
  • 500 g  margaryny
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 200 g  skórki pomarańczowej
  • 50 g  płatków migdałowych

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Następnie dodaj drożdże połączone z kwaśną śmietaną, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz połowę pokrojonej na kawałki margaryny. Wbij 5 jajek. Składniki zagnieć na ciasto o gładkiej konsystencji i wstaw na noc do lodówki.
  2. Gotową masę makową zmiksuj z 2 żółtkami, połową skórki pomarańczowej, olejkiem migdałowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi i resztą margaryny. Przygotowane nadzienie wstaw na noc do lodówki.
  3. Ciasto przełóż do wyścielonej papierem do pieczenia natłuszczonej blachy. Wyłóż masę makową. Wierzch wyrównaj.
  4. Nadzienie makowe ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz przez 80-90 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe ciasto udekoruj resztą skórki pomarańczowej.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE