Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makowiec z migdałami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 5 sztuk jajek
  • 2 sztuki żółtka
  • 50 g  drożdży
  • 3 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 1 szczypta  soli
  • 850 g  gotowej masy makowej
  • 500 g  margaryny
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 200 g  skórki pomarańczowej
  • 50 g  płatków migdałowych

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Następnie dodaj drożdże połączone z kwaśną śmietaną, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz połowę pokrojonej na kawałki margaryny. Wbij 5 jajek. Składniki zagnieć na ciasto o gładkiej konsystencji i wstaw na noc do lodówki.
  2. Gotową masę makową zmiksuj z 2 żółtkami, połową skórki pomarańczowej, olejkiem migdałowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi i resztą margaryny. Przygotowane nadzienie wstaw na noc do lodówki.
  3. Ciasto przełóż do wyścielonej papierem do pieczenia natłuszczonej blachy. Wyłóż masę makową. Wierzch wyrównaj.
  4. Nadzienie makowe ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz przez 80-90 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe ciasto udekoruj resztą skórki pomarańczowej.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE