Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Marchewkowy sernik


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  herbatników typu petitki
  • 100 g  margaryny lub masła
  • 1 kg  twarogu
  • 4 sztuki jajka
  • 200 g  cukru
  • 1 łyżka  cukru wanilinowego
  • 100 ml  kremówki
  • 1 opakowanie  sernixu
    Dodatkowo
  • 200 g  marchewki
  • 200 ml  wody
  • 4 łyżki  cukru
  • marcepan
  • barwniki do dekoracji
    Lukier
  • 1/2 sztuki białka
  • 3/4 szklanki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Herbatniki pokrusz i zagnieć z rozpuszczoną margaryną. Wyłóż masą dno tortownicy.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj twaróg, sernix oraz kremówkę i wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Uzyskaną pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  4. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach i gotuj w wodzie z cukrem do miękkości.
  5. Na herbatnikowy spód wylej połowę masy serowej, wyłóż marchewkę na okrąg i wylej pozostałą masę serową.
  6. Tortownicę owiń od spodu dwiema warstwami folii aluminiowej. Nalej wodę na blachę i ustaw w niej tortownicę. Piecz 70 minut w 170 st. C. Następnie ostudź ciasto w piekarniku.
  7. Białko zmiksuj z cukrem. Polukruj przestudzony sernik. Z masy marcepanowej i barwników przygotuj małe marchewki i udekoruj nimi ciasto.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE