Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Marchewkowy sernik


27.06.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  herbatników typu petitki
  • 100 g  margaryny lub masła
  • 1 kg  twarogu
  • 4 sztuki jajka
  • 200 g  cukru
  • 1 łyżka  cukru wanilinowego
  • 100 ml  kremówki
  • 1 opakowanie  sernixu
    Dodatkowo
  • 200 g  marchewki
  • 200 ml  wody
  • 4 łyżki  cukru
  • marcepan
  • barwniki do dekoracji
    Lukier
  • 1/2 sztuki białka
  • 3/4 szklanki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Herbatniki pokrusz i zagnieć z rozpuszczoną margaryną. Wyłóż masą dno tortownicy.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj twaróg, sernix oraz kremówkę i wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Uzyskaną pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  4. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach i gotuj w wodzie z cukrem do miękkości.
  5. Na herbatnikowy spód wylej połowę masy serowej, wyłóż marchewkę na okrąg i wylej pozostałą masę serową.
  6. Tortownicę owiń od spodu dwiema warstwami folii aluminiowej. Nalej wodę na blachę i ustaw w niej tortownicę. Piecz 70 minut w 170 st. C. Następnie ostudź ciasto w piekarniku.
  7. Białko zmiksuj z cukrem. Polukruj przestudzony sernik. Z masy marcepanowej i barwników przygotuj małe marchewki i udekoruj nimi ciasto.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE