Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2019 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Maślane kruche ciastka z kajmakiem


21.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 20 dag  miękkiego masła
  • 25 dag  mąki pszennej
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 5 dag  cukru pudru
  • puszka kajmaku np. Bakalland

Sposób przyrządzania:

  1. Mikserem ucieramy cukier i masło z aromatem waniliowym. Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ciasto na pół godziny wstawiamy do lodówki.
  3. Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na stolnicy, na grubość 4 mm. Kieliszkiem lub małą szklanką wycinamy kółeczka i układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia.
  4. Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu odstawiamy ciastka do przestygnięcia, a następnie przekładamy je kajmakiem Bakalland. Gotowe ciastka możemy udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 93


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE