Dzisiaj jest: Czwartek, 02.04.2020 Imieniny: Franciszka i Władysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Maślane kruche ciastka z kajmakiem


21.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 20 dag  miękkiego masła
  • 25 dag  mąki pszennej
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 5 dag  cukru pudru
  • puszka kajmaku np. Bakalland

Sposób przyrządzania:

  1. Mikserem ucieramy cukier i masło z aromatem waniliowym. Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ciasto na pół godziny wstawiamy do lodówki.
  3. Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na stolnicy, na grubość 4 mm. Kieliszkiem lub małą szklanką wycinamy kółeczka i układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia.
  4. Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu odstawiamy ciastka do przestygnięcia, a następnie przekładamy je kajmakiem Bakalland. Gotowe ciastka możemy udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 79

Przepisy: 97


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE