Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- Kruche ciasto
- 180 g mąki
- 40 g cukru
- 80 g masła
- 1 sztuka jajko
- 1 szczypta soli
- Nadzienie
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- Dodatkowo
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- jajka czekoladowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli, posiekanym zimnym masłem i jajkiem. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodaj odrobinę zimnej wody. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 20 minut.
- Następnie ciasto cienko rozwałkuj, wytnij koło o średnicy o 2 cm większej niż średnica formy. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ranty ciasta dociśnij do brzegów formy, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na 15 minut do lodówki.
- Wyjmij ciasto z lodówki, obciąż fasolą, by spód był idealnie równy. Piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia usuń fasolę.
- Na upieczonym spodzie rozprowadź warstwę dżemu, wstaw do piekarnika na kolejnych 8 minut w temperaturze 180 st. C, wystudź. Na dżemie rozsyp połowę płatków migdałowych i skórki pomarańczowej.
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem, rozprowadź na dżemie i bakaliach, posyp pozostałymi płatkami migdałowymi.
- Piecz 25 minut w temperaturze 140 st. C. Wystudź, posyp resztą skórki pomarańczowej. Przed podaniem udekoruj czekoladowymi jajeczkami.
Źródło przepisu: moje smaki życia