Dzisiaj jest: Czwartek, 02.04.2020 Imieniny: Franciszka i Władysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Mazurek bezowy z bakaliami


12.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 180 g  mąki
  • 40 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
    Nadzienie
  • 2 łyżki  dżemu truskawkowego
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  płatków migdałowych
    Dodatkowo
  • 1 łyżka  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • jajka czekoladowe

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli, posiekanym zimnym masłem i jajkiem. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodaj odrobinę zimnej wody. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 20 minut.
  2. Następnie ciasto cienko rozwałkuj, wytnij koło o średnicy o 2 cm większej niż średnica formy. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ranty ciasta dociśnij do brzegów formy, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na 15 minut do lodówki.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, obciąż fasolą, by spód był idealnie równy. Piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia usuń fasolę.
  4. Na upieczonym spodzie rozprowadź warstwę dżemu, wstaw do piekarnika na kolejnych 8 minut w temperaturze 180 st. C, wystudź. Na dżemie rozsyp połowę płatków migdałowych i skórki pomarańczowej.
  5. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem, rozprowadź na dżemie i bakaliach, posyp pozostałymi płatkami migdałowymi.
  6. Piecz 25 minut w temperaturze 140 st. C. Wystudź, posyp resztą skórki pomarańczowej. Przed podaniem udekoruj czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE