Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2019 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Mazurek bezowy z bakaliami


12.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 180 g  mąki
  • 40 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
    Nadzienie
  • 2 łyżki  dżemu truskawkowego
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  płatków migdałowych
    Dodatkowo
  • 1 łyżka  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • jajka czekoladowe

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli, posiekanym zimnym masłem i jajkiem. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodaj odrobinę zimnej wody. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 20 minut.
  2. Następnie ciasto cienko rozwałkuj, wytnij koło o średnicy o 2 cm większej niż średnica formy. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ranty ciasta dociśnij do brzegów formy, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na 15 minut do lodówki.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, obciąż fasolą, by spód był idealnie równy. Piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia usuń fasolę.
  4. Na upieczonym spodzie rozprowadź warstwę dżemu, wstaw do piekarnika na kolejnych 8 minut w temperaturze 180 st. C, wystudź. Na dżemie rozsyp połowę płatków migdałowych i skórki pomarańczowej.
  5. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem, rozprowadź na dżemie i bakaliach, posyp pozostałymi płatkami migdałowymi.
  6. Piecz 25 minut w temperaturze 140 st. C. Wystudź, posyp resztą skórki pomarańczowej. Przed podaniem udekoruj czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE