Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mazurek cygański


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki pszennej + 4 łyżki
  • 100 g  zmielonych orzechów
  • 1/2 szklanki  cukru + 3 łyżki
  • 16 g  cukru wanilinowego
  • 200 g  masła
  • 5 sztuk jajek
  • 300 g  posiekanych bakalii
    Dodatkowo
  • 320 g  cukru pudru
  • sok z cytryny
  • bakalie do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę. Miękkie masło utrzyj mikserem, dodając po jednym żółtku, łyżce cukru, łyżce mąki i cukier wanilinowy, a następnie oprószone w mące bakalie. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Mazurek cygański: Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na lukier. Powstałym lukrem udekoruj wierzch mazurka i posyp bakaliami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE