Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Mazurek cygański


17.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki pszennej + 4 łyżki
  • 100 g  zmielonych orzechów
  • 1/2 szklanki  cukru + 3 łyżki
  • 16 g  cukru wanilinowego
  • 200 g  masła
  • 5 sztuk jajek
  • 300 g  posiekanych bakalii
    Dodatkowo
  • 320 g  cukru pudru
  • sok z cytryny
  • bakalie do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę. Miękkie masło utrzyj mikserem, dodając po jednym żółtku, łyżce cukru, łyżce mąki i cukier wanilinowy, a następnie oprószone w mące bakalie. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Mazurek cygański: Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na lukier. Powstałym lukrem udekoruj wierzch mazurka i posyp bakaliami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE