Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Mazurek czekoladowy


05.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 180 g  mąki
  • 40 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
    Nadzienie
  • 150 g  masy makowej
  • 150 g  masy krówkowej
  • 50 g  gorzkiej czekolady
    Dodatkowo
  • kilka cukrowych kwiatków

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj posiekane zimne masło oraz jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź przez 20 minut w lodówce.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij koło. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłóż ciasto, ponakłuwaj je widelcem i schłodź przez 15 minut w lodówce. Następnie dno ciasta przykryj fasolą i piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Na upieczone ciasto wyłóż masę makową i ponownie zapiecz przez 10 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika, przestudź i wyłóż na nie masę krówkową. Na masie krówkowej rozprowadź, roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladę.
  4. Gotowe ciasto udekoruj cukrowymi kwiatkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE