Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mazurek kajmakowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 180 g  mąki
  • 40 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
    Nadzienie
  • 150 g  masy makowej
  • 150 g  masy krówkowej
    Dodatkowo
  • kilka migdałów bez skórek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2-3 sztuki suszone morele
  • 1 sztuka orzech laskowy

Sposób przyrządzania:

  1. Z mąki, cukru, soli, posiekanego zimnego masła oraz jajka zagnieć ciasto. Schłodź je przez 20 minut w lodówce.
  2. Następnie rozwałkuj, wytnij koło o średnicy większej niż średnicy blachy do tarty. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej ciastem. Tak przygotowane ciasto ponownie schłodź w lodówce przez 15 minut. Następnie nakłuj ciasto widelcem i piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C. Spód możesz obciążyć fasolą.
  3. Masę makową rozprowadź na upieczonym spodzie i zapiekaj 10 minut w temperaturze 180 st. C. Odstaw do ostygnięcia. Następnie na masie makowej rozprowadź masę krówkową. Gotowe ciasto udekoruj żurawiną, migdałami, morelami i orzechem.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE