Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mazurek pomarańczowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2.5 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  cukru + 3 łyżki
  • 250 g  margaryny
  • 3 sztuki żółtka
  • 1 sztuka białko
    Nadzienie
  • 3 sztuki pomarańcze
  • 1 szklanka  cukru + 3 łyżki
  • 20 g  żelatyny
    Dodatkowo
  • 1 opakowanie  polewy czekoladowej
  • 100 g  migdałów
  • pergamin

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto posiekaj na stolnicy i szybko zagnieć w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Formę o wymiarach 25x40 cm wyłóż pergaminem. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego prostokąt o wymiarach formy. Następnie włóż ciasto do formy i nakłuj widelcem.
  2. Z resztek ciasta zrób wałeczek i wyklej nim szlaczek na brzegach formy. Posmaruj roztrzepanym białkiem. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
  3. Nadzienie: Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, aby napęczniała. Pomarańcze umyj, sparz wrzątkiem, pokrój i zmiel w maszynce do mięsa. Następnie włóż zmielone owoce do rondla i gotuj, aż będą miękkie. Dodaj cukier i duś na małym ogniu, aż masa stanie się szklista. Wymieszaj z napęczniałą żelatyną i odstaw do przestygnięcia.
  4. Mazurek pomarańczowy: Na upieczone ciasto wyłóż przestudzoną masę pomarańczową. Mazurek udekoruj podgrzaną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i białymi migdałami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE