Dzisiaj jest: Wtorek, 25.06.2019 Imieniny: Łucji i Wilhelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Mazurek różano-migdałowy


03.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 180 g  mąki
  • 40 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1 sztuka jajko
  • 1 szczypta  soli
    Nadzienie
  • 150 g  serka mascarpone
  • 100 g  płatków migdałowych
  • 2 sztuki czubate łyżki konfitury różanej
  • 3-4 sztuki małe świeże róże
  • kilka pączków różanych
  • 1 sztuka białko jajka
  • 2-3 łyżki  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz sól. Dodaj posiekane zimne masło oraz jajko i zagnieć ciasto. Następnie uformuj z niego kulę i włóż na 20 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij koło o średnicy większej niż forma. Tak przygotowane ciasto wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem, spód obciąż fasolą i ponownie wstaw do lodówki na 15 minut.
  3. Piecz 18-20 minut w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia usuń fasolę.
  4. Z róż oberwij płatki, a małe różyczki i pączki zostaw w całości. Rozkłóć jedno białko, zanurzaj w nim po kolei (delikatnie) każdy płatek. Następnie obtaczaj płatki w cukrze. Odkładaj na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, odstaw do wyschnięcia, najlepiej na całą noc.
  5. Migdały drobno zmiel, wymieszaj z serkiem mascarpone i konfiturą różaną. Rozprowadź na upieczonym spodzie. Gotowe ciasto udekoruj cukrowymi płatkami róż i świeżymi pączkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE