Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- 200 g mąki
- 100 g drobno zmielonych migdałów
- 180 g masła
- 80 g cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szczypta soli
- 50 g drobnego cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- 200 g mąki przesiej na stolnicę. Dodaj 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie sypkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicę dołóż pokrojone w kostkę zimne masło. Produkty na ciasto zagnieć na jednolitą masę.
- Z ciasta stwórz prostokąciki wielkości orzecha włoskiego, a następnie formuj z nich księżyce i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Księżyce piecz przez 10 minut do uzyskania złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i lekko ostudź. Drobny cukier dokładnie wymieszaj z 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Lekko ciepłe księżyce obsyp mieszanką i ułóż na półmisku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku