Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki twarde gruszki
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 1 sztuka cytryna
- 6 łyżek dżemu żurawinowego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- kieliszek brandy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gruszki umyj, obierz ze skórki i przekrój na pół. Następnie wydrąż łyżeczką gniazda nasienne i skrop owoce sokiem z cytryny oraz alkoholem.
- Tak przygotowane gruszki posmaruj miodem wymieszanym z imbirem i ułóż na tackach do grillowania przekrojoną częścią do dołu. Grilluj 5-6 minut.
- Po tym czasie gruszki odwróć na drugą stronę. Ponownie posmaruj mieszanką miodu z masłem. W miejsce po nasionach włóż żurawinę. Piecz 7-8 minut, aż gruszki będą miękkie.
- Podawaj gorące, posypane pokrojoną skórką pomarańczową.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca