Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 4 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 sztuki płaskie łyżeczki sody
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki śmietany
- Krem
- 1 sztuka słoik dżemu wiśniowego
- 1/2 kostki masła
- 2.5 szklanki mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- Dodatkowo
- 2 sztuki tabliczki gorzkiej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, masła, cukru, miodu, sody, jajek oraz śmietany zagnieć ciasto. Następnie podziel je na 3 części. Do jednej dodaj kakao i ponownie zagnieć. Upiecz 3 placki.
- Kaszę ugotuj na mleku, a gdy już będzie bardzo gęsta odstaw do wystygnięcia. Masło utrzyj z cukrem i wymieszaj razem z kaszą. Na końcu dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
- Przekładaj: jasny placek-1/2 masy-brązowy placek-1/2 masy wymieszana z wiśniami- jasny placek. Wierzch ciasta polej roztopioną gorzką czekoladą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka