Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1.25 szklanek jogurtu naturalnego
- 2 sztuki jajka
- Nadzienie
- 250 g białego sera
- 1 sztuka żółtko
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250 g malin
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do jednego naczynia wsyp mąkę, cukier, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj rozpuszczone masło, jogurt naturalny oraz jajka. Połącz płynne składniki z sypkimi i szybko wymieszaj.
- Nadzienie: Biały ser wrzuć do miski. Dodaj żółtko oraz cukier zwykły i wanilinowy. Utrzyj wszystko na gładką masę.
- Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je do połowy ciastem, ułóż kilka malin i przykryj łyżką masy serowej. Piecz 25 minut w temperaturze 175 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka