Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mus czekoladowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 100 g  gorzkiej czekolady
  • 50 g  masła
  • 3 sztuki jajka
  • 1/3 szklanki  kremówki
  • 1 łyżka  drobnego cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 100 g  mrożonych malin
  • 2 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miski ustawionej na garnku z gotującą wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj pokrojone masło oraz łyżkę wody, rozpuść i dokładnie wymieszaj z czekoladą. Odstaw, by przestygła.
  2. Żółtka rozmąć, dodaj do roztopionej ciepłej czekolady i energicznie wymieszaj łyżką. Ubij na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i osobno kremówkę z cukrem.
  3. Letnią masę czekoladową delikatnie, ale dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną i pianą z białek. Przełóż do pucharków i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj rozmrożonymi malinami.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE