Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Mus czekoladowy


14.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 100 g  gorzkiej czekolady
  • 50 g  masła
  • 3 sztuki jajka
  • 1/3 szklanki  kremówki
  • 1 łyżka  drobnego cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 100 g  mrożonych malin
  • 2 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miski ustawionej na garnku z gotującą wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj pokrojone masło oraz łyżkę wody, rozpuść i dokładnie wymieszaj z czekoladą. Odstaw, by przestygła.
  2. Żółtka rozmąć, dodaj do roztopionej ciepłej czekolady i energicznie wymieszaj łyżką. Ubij na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i osobno kremówkę z cukrem.
  3. Letnią masę czekoladową delikatnie, ale dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną i pianą z białek. Przełóż do pucharków i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj rozmrożonymi malinami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE