Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Mus gruszkowy z czekoladą


01.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże gruszki
  • 2 łyżki  cukru
  • 1/4 łyżeczki  cynamonu
  • 1 szczypta  mielonego kardamonu
  • 4 łyżki  nalewki gruszkowej
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki  kremówki
  • 1/2 sztuki tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Gruszki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gruszki przesyp do garnka. Dodaj do nich cukier, nalewkę, cynamon oraz kardamon. Duś na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj żelatynę i gotuj do czasu, aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do gruszek i wymieszaj. Tak przygotowany mus wstaw na kilka minut do lodówki. Gdy mus zacznie tężeć rozlej go do wysokich kieliszków. Wierzch posyp posiekaną czekoladą. Ponownie wstaw do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem udekoruj owocami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE