Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki duże gruszki
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta mielonego kardamonu
- 4 łyżki nalewki gruszkowej
- płaska łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 sztuki tabliczki gorzkiej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gruszki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gruszki przesyp do garnka. Dodaj do nich cukier, nalewkę, cynamon oraz kardamon. Duś na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj żelatynę i gotuj do czasu, aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
- Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do gruszek i wymieszaj. Tak przygotowany mus wstaw na kilka minut do lodówki. Gdy mus zacznie tężeć rozlej go do wysokich kieliszków. Wierzch posyp posiekaną czekoladą. Ponownie wstaw do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem udekoruj owocami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy