Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Odwrócone ciasto ananasowo-daktylowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 200 g  mąki
  • 200 g  cukru
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 4 sztuki jajka
  • 8 łyżek  soku ananasowego z puszki
  • 200 g  masła
    Dodatkowo
  • 8 plastrów  ananasa z puszki
  • 4 łyżki  cukru
  • 8 sztuk wiśni kandyzowanych
  • 100 g  daktyli kandyzowanych

Sposób przyrządzania:

  1. Tortownicę natłuść masłem i oprósz 4 łyżkami cukru. Dno formy wyłóż plastrami ananasa, w dziurki wciśnij wiśnie, a wolne przestrzenie między plastrami wypełnij daktylami.
  2. Mąkę wsyp do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i rozkłóć je z sokiem ananasowym. Następnie dodaj mieszankę z mąką oraz miękkie masło. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto i ostrożnie wylej je na owoce w tortownicy.
  3. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Gotowe ciasto obwiedź nożem by odstało od formy i zdejmij bok tortownicy. Następnie przykryj ciasto talerzem i szybkim ruchem odwróć do góry dnem.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE