Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1.5 łyżeczek sody oczyszczonej
- 250 g mielonego twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 sztuki żółtka
- 2 łyżki spirytusu
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 1 l oleju
- Lukier
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka łyżek zimnej wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i przesiej na stolnicę. Dodaj twaróg, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, spirytus oraz jogurt i zagnieć jednolite ciasto. Gdyby się kleiło, dodaj trochę więcej mąki.
- Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozpłaszcz placek na grubość 1,5 cm. Wierzch oprósz mąką. Wycinaj szklanką kółka o średnicy 6-7 cm. Małym kieliszkiem wytnij w środku mniejsze kółeczka. Z resztek ciasta formuj kulki i ponownie wykrawaj oponki.
- Cukier puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty i jednolity.
- W głębokim rondlu rozgrzej olej do temperatury 175 st. C.
- Oponki smaż partiami 2,5-3 minuty, raz przewracając. Odkładaj na ręczniki papierowe, by osączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe polewaj lukrem i układaj na paterze.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka