Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Oponki serowe w lukrze


26.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 250 g  mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczek  sody oczyszczonej
  • 250 g  mielonego twarogu
  • 1/3 szklanki  cukru
  • 1 łyżka  cukru wanilinowego
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 łyżki  spirytusu
  • 6 łyżek  jogurtu greckiego
  • 1 l  oleju
    Lukier
  • 250 g  cukru pudru
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • kilka łyżek zimnej wody

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną i przesiej na stolnicę. Dodaj twaróg, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, spirytus oraz jogurt i zagnieć jednolite ciasto. Gdyby się kleiło, dodaj trochę więcej mąki.
  2. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozpłaszcz placek na grubość 1,5 cm. Wierzch oprósz mąką. Wycinaj szklanką kółka o średnicy 6-7 cm. Małym kieliszkiem wytnij w środku mniejsze kółeczka. Z resztek ciasta formuj kulki i ponownie wykrawaj oponki.
  3. Cukier puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty i jednolity.
  4. W głębokim rondlu rozgrzej olej do temperatury 175 st. C.
  5. Oponki smaż partiami 2,5-3 minuty, raz przewracając. Odkładaj na ręczniki papierowe, by osączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe polewaj lukrem i układaj na paterze.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE