Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pączki z lukrem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 25 - 50 osób


Składniki

  • 1 kg  przesianej mąki tortowej
  • 20 dag  masła
  • 1 szklanka  cukru
  • 100 g  drożdży
  • 750 ml  mleka
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 10 sztuk żółtek
  • 1 łyżka  spirytusu
  • 1 szczypta  soli
  • ulubione konfitury
  • olej do głębokiego smażenia
  • lukier

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp 1 szklankę mąki. Dodaj 1/3 szklanki cukru, drożdże i 1 szklankę letniego mleka. Utrzyj wszystko, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli, odstaw na 10-15 minut, a następnie dodaj do rozczynu.
  3. Do miski wlej rozczyn. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, spirytus, ciepłe pozostałe mleko, roztopione masło oraz resztę mąki i dokładnie wyrób ciasto. Następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie i szklanką wycinaj z niego krążki. Następnie zostaw je do wyrośnięcia.
  5. Olej rozgrzej w dużym garnku i smaż na nim pączki na złotobrązowy kolor. Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym. Każdy pączek napełnij konfiturą za pomocą szprycy i polukruj.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE