Dzisiaj jest: Wtorek, 23.10.2018 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Pączki z lukrem


26.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 25 - 50 osób


Składniki

  • 1 kg  przesianej mąki tortowej
  • 20 dag  masła
  • 1 szklanka  cukru
  • 100 g  drożdży
  • 750 ml  mleka
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 10 sztuk żółtek
  • 1 łyżka  spirytusu
  • 1 szczypta  soli
  • ulubione konfitury
  • olej do głębokiego smażenia
  • lukier

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp 1 szklankę mąki. Dodaj 1/3 szklanki cukru, drożdże i 1 szklankę letniego mleka. Utrzyj wszystko, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli, odstaw na 10-15 minut, a następnie dodaj do rozczynu.
  3. Do miski wlej rozczyn. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, spirytus, ciepłe pozostałe mleko, roztopione masło oraz resztę mąki i dokładnie wyrób ciasto. Następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie i szklanką wycinaj z niego krążki. Następnie zostaw je do wyrośnięcia.
  5. Olej rozgrzej w dużym garnku i smaż na nim pączki na złotobrązowy kolor. Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym. Każdy pączek napełnij konfiturą za pomocą szprycy i polukruj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE