Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki krupczatki
- 1/2 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- sól
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 sztuka jajko
- 4 sztuki żółtka
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z 2 cytryn
- 125 ml rumu
- 300 g masła
- 6 łyżek likieru amaretto
- maślanka do posmarowania
- 1 szczypta szafranu lub kurkumy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozetrzyj i dodaj krupczatkę oraz ciepłe mleko. Składniki dobrze połącz i odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia, po czym owiń folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Rodzynki oraz skórkę pomarańczową zalej rumem i odstaw na 2-3 godziny, a następnie osącz i wymieszaj z 1 łyżką mąki pszennej.
- Oba cukry dobrze rozpuść w 125 ml ciepłej wody i połącz z rozczynem. Resztę mąki pszennej przesiej do miski. Dołóż rozczyn, szczyptę soli, jajko, żółtka, skórkę z cytryny, likier oraz szafran lub kurkumę. Wyrób ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub miksera i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dołóż miękkie masło i zagniataj przez 10-15 minut. Na koniec dodaj bakalie. Odstaw na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch wyścielonych pergaminem tortownic o średnicy 18 cm. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Ciasta posmaruj maślanką, a następnie włóż do piekarnika i piecz 45 minut. Panettone zostaw jeszcze na 5 minut w piecyku z uchylonymi drzwiczkami, po czym wyjmij na kratkę kuchenną i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Udekoruj według uznania.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku