Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Panettone


15.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  mąki
  • 1/2 szklanki  krupczatki
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 30 g  drożdży
  • sól
  • 4 szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  cukru trzcinowego
  • 1 sztuka jajko
  • 4 sztuki żółtka
  • 1 szklanka  rodzynek
  • 1 szklanka  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 125 ml  rumu
  • 300 g  masła
  • 6 łyżek  likieru amaretto
  • maślanka do posmarowania
  • 1 szczypta  szafranu lub kurkumy

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozetrzyj i dodaj krupczatkę oraz ciepłe mleko. Składniki dobrze połącz i odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia, po czym owiń folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Rodzynki oraz skórkę pomarańczową zalej rumem i odstaw na 2-3 godziny, a następnie osącz i wymieszaj z 1 łyżką mąki pszennej.
  2. Oba cukry dobrze rozpuść w 125 ml ciepłej wody i połącz z rozczynem. Resztę mąki pszennej przesiej do miski. Dołóż rozczyn, szczyptę soli, jajko, żółtka, skórkę z cytryny, likier oraz szafran lub kurkumę. Wyrób ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub miksera i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dołóż miękkie masło i zagniataj przez 10-15 minut. Na koniec dodaj bakalie. Odstaw na 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch wyścielonych pergaminem tortownic o średnicy 18 cm. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  4. Ciasta posmaruj maślanką, a następnie włóż do piekarnika i piecz 45 minut. Panettone zostaw jeszcze na 5 minut w piecyku z uchylonymi drzwiczkami, po czym wyjmij na kratkę kuchenną i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Udekoruj według uznania.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE