Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Panna cotta z musem z kiwi i sezamem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 ml  mleka
  • 250 ml  śmietany kremówki 30%
  • 50 g  cukru
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 3 łyżeczki  żelatyny
  • 4 sztuki dojrzałe owoce kiwi
  • cukier puder
  • 2 łyżki  ziaren sezamu

Sposób przyrządzania:

  1. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw, by spęczniała. Mleko wlej do garnka. Dodaj śmietankę, cukier, ziarenka wydłubane z laski wanilii i zagotuj mieszając, by cukier się rozpuścił.
  2. Następnie mleko przecedź przez sitko. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Rozlej do okrągłych szklanek i odstaw do przestygnięcia. Gdy całkowicie ostygnie, wstaw deser do lodówki na 3 godziny.
  3. W tym czasie obierz kiwi i zmiksuj na mus. Dosłodź do smaku cukrem pudrem i schłodź mus w lodówce.
  4. Przed podaniem wyłóż porcję musu na deser. Wierzch posyp ziarnami sezamu.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE