Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Pascha z bakaliami


16.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pascha z bakaliami to przepis dedykowany jako typowe danie wielkanocne.

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 8 sztuk żółtek
  • 1 kg  mielonego sera twarogowego
  • 300 g  cukru
  • 250 ml  śmietanki 30%
  • 200 g  masła
  • 150 g  bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, suszona żurawina, morele, orzechy)
    Dodatkowo
  • migdały
  • kolorowe owoce kandyzowane

Sposób przyrządzania:

  1. Bakalie drobno posiekaj (rodzynki i orzechy możesz sparzyć).
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wlej śmietankę, wymieszaj i ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą. Podgrzewaj mieszając, aż masa zgęstnieje. Uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Po zdjęciu z ognia dodawaj miękkie masło, potem ser i bakalie, ciągle mieszając. Połącz składniki.
  4. Wysoką doniczkę glinianą z dziurką w dnie wyparz i wyłóż zmoczoną gazą. Masę przełóż do doniczki, przykryj gazą i talerzykiem obciążonym np. pełnym słoikiem. Doniczkę postaw na talerzyku, na który będzie ściekała serwatka. Wstaw na 10 godzin do lodówki.
  5. Gdy pascha stwardnieje, odwróć doniczkę do góry dnem i przełóż na talerz. Udekoruj migdałami i kandyzowanymi owocami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE