Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.04.2019 Imieniny: Leona i Łukasza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Pavlova z brzoskwiniami i granatem


26.01.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pavlova z brzoskwiniami i granatem to deser zachwycający prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 sztuki  jajka
  • 250 g  cukier
    drobny
  • 1 łyżka  cukier waniliowy
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
  • 400 ml  śmietana
    36% tłuszczu
  • 1 opakowanie  brzoskwinie
    w puszce
  • 1 sztuka  granat
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzej do 130°C. Wyłóż na blaszkę papier do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 19–20 cm.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka wbij do misy miksera. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę.
  3. Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
  4. Cały czas miksując dodawaj, co ok. 1 minutę cukier, łyżka po łyżce. Po ostatniej łyżce piana powinna być błyszcząca, a pod palcami nie powinno się wyczuwać cukru.
  5. Pianę wyłóż na środek narysowanego okręgu i uformuj odpowiadający ci kształt. Należy jednak pamiętać, aby na górze pozostawić miejsce na bitą śmietanę. Umieść blaszkę w piekarniku i trzymaj w temp. 130°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 100°C i susz przez ok. 1 godzinę. Upieczoną pavlovą ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Owoce brzoskwini pokrój, owoc granatu obierz i wydobądź ziarenka.
  7. Śmietanę ubij na sztywno i wyłóż na wierzch ciasta.
  8. Na sam koniec wyłóż owoce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 392

Przepisy: 28


Zobacz więcej na temat:

przepisy na deserybrzoskwiniegranat


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE