Dzisiaj jest: Niedziela, 23.02.2020 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną


30.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 6 osób


Składniki

  • 100 g  mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  płatków owsianych
  • 2 sztuki jajka
  • 100 g  masła
  • 250 ml  maślanki
  • 2 sztuki czubate łyżki miodu
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 1 sztuka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 sztuka i 1/2 szklanka suszonej żurawiny Bakalland

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek.
  2. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki.
  3. W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem.
  4. Do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny Bakalland. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.
  5. Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika.



Przepis dodany przez:

annimka

Posty : 0

Przepisy: 13


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE