Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Pierniczki całuski


30.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Polecam! :)

1 porcja dla: 5 - 10 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąka pszenna
  • 1/2 szklanki  miód
  • 1 sztuka  jajka
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 1 łyżka  masło
  • 1/2 łyżeczki  soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka  korzenie
    utłuczonych
  • 1 sztuka  jajko
    wymieszane z wodą, pół na pół, do smarowania pierniczków
  • orzechy włoskie
    połówki lub całe sparzone i obrane z łupinek migdały
  • tłuszcz
    do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy, gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.
  2. Do masy dodajemy jajko, rozpuszczoną w łyżce letniej wody sodę, korzenie i, siejąc przez sito, mąkę.
  3. Całość wyrabiamy robotem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż 10 minut.
  4. Przygotowane ciasto lekko schładzamy (nie w lodówce), wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy cienki placek (grubość jak na kluski), wycinamy różne kształty ciasteczek, każde smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, wciskamy do środka połówkę orzecha lub migdał, układamy na przygotowanej blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 przez 12-15 minut.
  5. Gdy ciasto na ciasteczka zostało dobrze wyrobione, całuski w czasie pieczenia pięknie wyrosną.
  6. Po upieczeniu pierniczki są twarde. Ułożone w szklanym słoju, skruszeją po kilku dniach i będą wspaniałe.



Przepis dodany przez:

gabriela-kraszewska

Posty : 0

Przepisy: 18


Zobacz więcej na temat:

pierniczkiprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE