Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 2 szklanki mąka pszenna
- 1/2 szklanki miód
- 1 sztuka jajka
- 1/2 szklanki cukier puder
- 1 łyżka masło
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 łyżeczka korzenie
utłuczonych - 1 sztuka jajko
wymieszane z wodą, pół na pół, do smarowania pierniczków - orzechy włoskie
połówki lub całe sparzone i obrane z łupinek migdały - tłuszcz
do wysmarowania blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy, gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.
- Do masy dodajemy jajko, rozpuszczoną w łyżce letniej wody sodę, korzenie i, siejąc przez sito, mąkę.
- Całość wyrabiamy robotem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż 10 minut.
- Przygotowane ciasto lekko schładzamy (nie w lodówce), wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy cienki placek (grubość jak na kluski), wycinamy różne kształty ciasteczek, każde smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, wciskamy do środka połówkę orzecha lub migdał, układamy na przygotowanej blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 przez 12-15 minut.
- Gdy ciasto na ciasteczka zostało dobrze wyrobione, całuski w czasie pieczenia pięknie wyrosną.
- Po upieczeniu pierniczki są twarde. Ułożone w szklanym słoju, skruszeją po kilku dniach i będą wspaniałe.