Dzisiaj jest: Wtorek, 17.07.2018 Imieniny: Bogdana i Aleksego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Piernikowe creme brulee


21.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 200 sztuk kremówki
  • 200 ml  mleka
  • 50 g  cukru + 4 łyżki
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 2 sztuki jajka
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 łyżeczka  przyprawy do piernika
  • 2 sztuki pomarańcze
  • 1 łyżka  zimnego masła

Sposób przyrządzania:

  1. Kremówkę, mleko, 50 g cukru i cukier wanilinowy zagotuj w rondlu, po czym garnek zdejmij z ognia. Masę odstaw do przestygnięcia.
  2. Jajka rozkłóć z żółtkiem i przyprawą do piernika. Powoli dolewaj ciepłą masę śmietanową. 3 naczynia do zapiekania ułóż w wysokiej formie.
  3. Miseczki napełnij masą jajeczną. Do wysokiej formy wlej wodę do 2/3 wysokości kokilek. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 125 st. C.
  4. Krem ostudź i wstaw na 3 godziny do lodówki. Pomarańcze obierz i usuń białą skórkę. Owoce podziel na cząstki. Powstały sok odstaw.
  5. Sok pomarańczowy zagotuj w garnku, zdejmij z ognia, dodaj 1 łyżkę zimnego masła i wymieszaj. Zawartość garnka ostudź.
  6. Creme brulee posyp 4 łyżkami cukru i skarmelizuj palnikiem gazowym. Na wierzchu ułóż cząstki pomarańczy i polej je sosem pomarańczowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE