Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 14 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 1 szklanka cukier puder
- 25 dag masło
lub masło roślinne - 2 szklanki mąka tortowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 sztuki skórka z cytryny
- 2 sztuki sok z cytryny
- tłuszcz
do wysmarowania formy - bułka tarta
do posypania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z dokładnie wymytych wrzątkiem cytryn ocieramy skórkę, sok wyciskamy, uważając, by nie dostały się pestki.
- Białka, najlepiej robotem, ubijamy na bardzo ścisłą pianę, zalewamy wrzącym tłuszczem, odstawiamy na 2 minuty.
- Po tym czasie delikatnie ubijamy, by składniki się połączyły, dodajemy żółtka, sok i skórkę z cytryny i, cały czas lekko ubijając, siejemy przez sito mąkę a proszkiem.
- Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą i ciasto stanie się puszyste i jednolite, wylewamy na przygotowaną średniej wielkości formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy w temp. 160°C przez 35-40 minut lub nieco dłużej.
- Zrumienione ciasto pozostawiamy przez 10 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z formy.