Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placek cytrynowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Znakomicie smakuje posypane cukrem pudrem lub polane cytrynowym lukrem, a przekrojone i przełożone lekkim, cytrynowym kremem- to prawdziwa pyszność.

1 porcja dla: 10 - 14 osób


Składniki

  • 4 sztuki  jajka
  • 1 szklanka  cukier puder
  • 25 dag  masło
    lub masło roślinne
  • 2 szklanki  mąka tortowa
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 2 sztuki  skórka z cytryny
  • 2 sztuki  sok z cytryny
  • tłuszcz
    do wysmarowania formy
  • bułka tarta
    do posypania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Z dokładnie wymytych wrzątkiem cytryn ocieramy skórkę, sok wyciskamy, uważając, by nie dostały się pestki.
  2. Białka, najlepiej robotem, ubijamy na bardzo ścisłą pianę, zalewamy wrzącym tłuszczem, odstawiamy na 2 minuty.
  3. Po tym czasie delikatnie ubijamy, by składniki się połączyły, dodajemy żółtka, sok i skórkę z cytryny i, cały czas lekko ubijając, siejemy przez sito mąkę a proszkiem.
  4. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą i ciasto stanie się puszyste i jednolite, wylewamy na przygotowaną średniej wielkości formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  5. Pieczemy w temp. 160°C przez 35-40 minut lub nieco dłużej.
  6. Zrumienione ciasto pozostawiamy przez 10 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z formy.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Zobacz więcej na temat:

placek cytrynowyprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE