Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placek drożdżowy z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Placek drożdżowy z truskawkami to przepis na smaczne ciasto z użyciem owoców sezonowych. Do przygotowania tego deseru zamiast truskawek można użyć śliwek.

1 porcja dla: 14 - 16 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 400 g  mąka
  • 200 ml  mleko
  • 100 g  cukier
  • 100 g  masło
  • 1 sztuka  jajka
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 30 g  drożdże
  • 1 szczypta  sól
  • 500 g  truskawki
    Kruszonka:
  • 100 g  mąka
  • 60 g  cukier
  • 50 g  masło

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże pokrusz do miski. Dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz 100 ml ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na 40 minut, by wyrosło.
  2. Truskawki oczyść z szypułek, umyj, większe przekrój na pół. Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia.
  3. 100 g mąki wymieszaj z 60 g cukru i 50 g zimnego masła. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki.
  4. 400 g mąki przesiej do miski. Dodaj pozostały cukier, sól, jajko, żółtka, rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko. Wymieszaj, dodaj stopione masło i wyrób ciasto.
  5. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i przełóż do niej ciasto. Na cieście ułóż truskawki. Ciasto z zamrażalnika pokrusz i posyp nim truskawki. Zostaw ciasto na 30 minut, by wyrosło. Po tym czasie wstaw je do piekarnika i piecz 50 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Zobacz więcej na temat:

placektruskawkiprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE