Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.02.2019 Imieniny: Symeona i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Placek orzechowy w cieście francuskim


10.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 30 dag  mąki
  • 1.5 kostek  margaryny
  • 2 łyżki  wody
  • 1 łyżka  octu
  • 3 sztuki żółtka
    Masa orzechowa
  • 9 sztuk jajek
  • 30 dag  cukru pudru
  • 30 dag  zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka  mąki pszennej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto francuskie i podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż na blachę.
  2. Masa orzechowa: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka oraz orzechy z łyżką mąki i delikatnie wymieszaj. Masę orzechową wylej na blachę z ciastem.
  3. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim masę.
  4. Piecz 35 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE