Dzisiaj jest: Poniedziałek, 11.11.2019 Imieniny: Bartłomieja i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Placek orzechowy w cieście francuskim


10.05.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 30 dag  mąki
  • 1.5 kostek  margaryny
  • 2 łyżki  wody
  • 1 łyżka  octu
  • 3 sztuki żółtka
    Masa orzechowa
  • 9 sztuk jajek
  • 30 dag  cukru pudru
  • 30 dag  zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka  mąki pszennej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto francuskie i podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż na blachę.
  2. Masa orzechowa: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka oraz orzechy z łyżką mąki i delikatnie wymieszaj. Masę orzechową wylej na blachę z ciastem.
  3. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim masę.
  4. Piecz 35 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE