Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 30 dag mąki
- 1.5 kostek margaryny
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- 3 sztuki żółtka
- Masa orzechowa
- 9 sztuk jajek
- 30 dag cukru pudru
- 30 dag zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki pszennej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto francuskie i podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż na blachę.
- Masa orzechowa: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka oraz orzechy z łyżką mąki i delikatnie wymieszaj. Masę orzechową wylej na blachę z ciastem.
- Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim masę.
- Piecz 35 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka