Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Placek z galaretką


09.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka  cukru + kilka łyżek
  • 1 szklanka  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1-2 opakowania  kisielu wiśniowego
  • kilka łyżek maku
  • 1 kg  jabłek
  • 8 sztuk jajek
  • 2 opakowania  galaretki agrestowej
  • 500 g  kremówki
  • 2-3 łyżki  cukru pudru
  • 2 opakowania  biszkoptów z galaretką w czekoladzie
  • 2 opakowania  galaretki truskawkowej

Sposób przyrządzania:

  1. Upiecz różowy biszkopt: 4 białka ubij. Połącz z 1/2 szklanki cukru, 4 żółtkami, połową mąki i proszku do pieczenia oraz kisielem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Zrób ciasto makowe: 4 białka ubij i wymieszaj z 4 żółtkami, 1/2 szklanki cukru, resztą mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i makiem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Upraż z resztą cukru. Dodaj galaretki agrestowe w proszku, wymieszaj i ostudź.
  4. Galaretki truskawkowe przyrządź według przepisu na opakowaniu, wlej do pojemnika, ostudź i wstaw do lodówki. Gdy stężeją pokrój w kostkę.
  5. Galaretkę wiśniową rozpuść w 125 ml gorącej wody. Gdy zacznie gęstnieć zmiksuj z kremówką ubitą z cukrem pudrem. Schłodź przez chwilę w lodówce.
  6. Na różowy biszkopt wyłóż masę jabłkową, ciasto makowe, biszkopty w czekoladzie i masę z kremówką. Całość posyp kostkami galaretki. Schłodź.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE