Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1 szklanka cukru + kilka łyżek
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 opakowania kisielu wiśniowego
- kilka łyżek maku
- 1 kg jabłek
- 8 sztuk jajek
- 2 opakowania galaretki agrestowej
- 500 g kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania biszkoptów z galaretką w czekoladzie
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Upiecz różowy biszkopt: 4 białka ubij. Połącz z 1/2 szklanki cukru, 4 żółtkami, połową mąki i proszku do pieczenia oraz kisielem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Zrób ciasto makowe: 4 białka ubij i wymieszaj z 4 żółtkami, 1/2 szklanki cukru, resztą mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i makiem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Upraż z resztą cukru. Dodaj galaretki agrestowe w proszku, wymieszaj i ostudź.
- Galaretki truskawkowe przyrządź według przepisu na opakowaniu, wlej do pojemnika, ostudź i wstaw do lodówki. Gdy stężeją pokrój w kostkę.
- Galaretkę wiśniową rozpuść w 125 ml gorącej wody. Gdy zacznie gęstnieć zmiksuj z kremówką ubitą z cukrem pudrem. Schłodź przez chwilę w lodówce.
- Na różowy biszkopt wyłóż masę jabłkową, ciasto makowe, biszkopty w czekoladzie i masę z kremówką. Całość posyp kostkami galaretki. Schłodź.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku