Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Placek z orzechami i jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 240 g  drobnego cukru
  • 1 sztuka cytryna
  • 4 sztuki jabłka
  • 120 g  masła + do posmarowania formy
  • 1-2 łyżki  śmietany
  • 50 g  obranych orzechów włoskich
  • 170 g  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 30 g  skrobi kukurydzianej
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 3 sztuki jajka
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. 120 g drobnego cukru roztop na małym ogniu w rondelku z grubszym dnem lub na patelni, stale mieszając do czasu, aż powstanie złoty karmel.
  2. Tortownicę dokładnie wysmaruj roztopionym masłem, a następnie równomiernie rozprowadź przygotowany karmel.
  3. Cytrynę sparz, przekrój na pół i z obu części wyciśnij sok. Jabłka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, po czym osusz na ręczniku papierowym.
  4. Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny. Owoce przełóż do garnka i podsmaż na 20 g masła, po czym podlej śmietaną. Całość duś przez chwilę pod przykryciem na małym ogniu.
  5. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą oraz skrobią kukurydzianą. Następnie dodaj cynamon. Składniki dobrze ze sobą wymieszaj.
  6. Orzechy włoskie drobno posiekaj, po czym dodaj do mąki z dodatkami. Wszystko dobrze wymieszaj za pomocą łyżki.
  7. Pozostałe masło utrzyj mikserem ze 120 g drobnego cukru oraz cukrem wanilinowym do powstania gładkiej masy.
  8. Do przygotowanej masy maślanej wbij jajka, po czym całość zmiksuj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  9. Następnie do masy porcjami dodawaj mieszankę suchych składników. Całość dokładnie połącz za pomocą łyżki lub miksera.
  10. Plasterki jabłek ułóż jeden przy drugim na karmelu, delikatnie je dociskając. Dodatkowo owoce możesz posypać odrobiną cynamonu.
  11. Na jabłka wyłóż ciasto. Wierzch wyrównaj. Całość piecz 60 minut w temperaturze 170 st. C. Gotowy wypiek ostudź i odwróć do góry dnem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE