Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Placek z orzechami i jabłkami


17.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 240 g  drobnego cukru
  • 1 sztuka cytryna
  • 4 sztuki jabłka
  • 120 g  masła + do posmarowania formy
  • 1-2 łyżki  śmietany
  • 50 g  obranych orzechów włoskich
  • 170 g  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 30 g  skrobi kukurydzianej
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 3 sztuki jajka
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. 120 g drobnego cukru roztop na małym ogniu w rondelku z grubszym dnem lub na patelni, stale mieszając do czasu, aż powstanie złoty karmel.
  2. Tortownicę dokładnie wysmaruj roztopionym masłem, a następnie równomiernie rozprowadź przygotowany karmel.
  3. Cytrynę sparz, przekrój na pół i z obu części wyciśnij sok. Jabłka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, po czym osusz na ręczniku papierowym.
  4. Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny. Owoce przełóż do garnka i podsmaż na 20 g masła, po czym podlej śmietaną. Całość duś przez chwilę pod przykryciem na małym ogniu.
  5. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą oraz skrobią kukurydzianą. Następnie dodaj cynamon. Składniki dobrze ze sobą wymieszaj.
  6. Orzechy włoskie drobno posiekaj, po czym dodaj do mąki z dodatkami. Wszystko dobrze wymieszaj za pomocą łyżki.
  7. Pozostałe masło utrzyj mikserem ze 120 g drobnego cukru oraz cukrem wanilinowym do powstania gładkiej masy.
  8. Do przygotowanej masy maślanej wbij jajka, po czym całość zmiksuj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  9. Następnie do masy porcjami dodawaj mieszankę suchych składników. Całość dokładnie połącz za pomocą łyżki lub miksera.
  10. Plasterki jabłek ułóż jeden przy drugim na karmelu, delikatnie je dociskając. Dodatkowo owoce możesz posypać odrobiną cynamonu.
  11. Na jabłka wyłóż ciasto. Wierzch wyrównaj. Całość piecz 60 minut w temperaturze 170 st. C. Gotowy wypiek ostudź i odwróć do góry dnem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE