Dzisiaj jest: Niedziela, 22.10.2017 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Pleśniak


21.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 4 szklanki  mąki
  • 3/4 szklanki  cukru do ciasta
  • 3/4 szklanki  cukru do piany z białek
  • 4-5 sztuk jajek
  • 2 łyżki  kakao
  • 1 kostka  margaryny
  • 3 łyżki  śmietany
  • 3 łyżki  wody
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  kisielu cytrynowego
  • zapach rumowy
  • dżem lub powidła

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę i żółtka posiekaj nożem. Dodaj śmietanę, wodę oraz odrobinę zapachu rumowego i zagnieć ciasto.
  2. Gotowe ciasto podziel na 3 części: większą, średnią i małą. Do średniej dodaj 2 łyżki kakao i ponownie zagnieć. Wszystkie części ciasta włóż na 60 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie rozwałkuj większą część ciasta i wyłóż nim spód blachy do pieczenia. Rozprowadź na niej równomiernie dżem. Następnie rozwałkuj ciemne ciasto i przykryj nim dżem.
  4. Ubij na sztywno pianę z białek, stopniowo wsypując cukier. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżeczkę kisielu cytrynowego. Wyłóż pianę na ciasto.
  5. Na pianę zetrzyj na tarce najmniejszą część ciasta. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE