Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.02.2020 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Pomarańczowa babka piaskowa


09.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 250 g  masła + 1 łyżka
  • 120 g  cukru pudru
  • 4 sztuki jajka
  • 2 łyżki  soku z pomarańczy
  • 130 g  mąki
  • 160 g  skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki  skórki otartej z pomarańczy
  • bułka tarta do obsypania formy
    Lukier
  • 80 g  cukru pudru
  • 1 łyżka  soku pomarańczowego
  • 2 łyżki  smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem, do masy dodawaj po jednym żółtku i po trochu soku pomarańczowego, cały czas ucierając. Gdy masa będzie pulchna i jednolita, przesiej do niej obie mąki i proszek do pieczenia, ucieraj składniki przez 4-5 minut, pod koniec dodaj skórkę pomarańczową. Ubij pianę z białek i delikatnie połącz z masą.
  2. Ciasto przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu odstaw w formie na 20 minut, po czym wyłóż na półmisek.
  3. Cukier puder rozprowadź w 1 łyżce gorącego soku pomarańczowego i utrzyj na gładko. Lukrem polej babkę, posyp skórką pomarańczową.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE