Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 50 g masło
- 1 sztuka chleb
cały bochenek - 240 g konfitura truskawkowa
- 4 sztuki jajka
- 4 łyżki cukier
- 400 ml mleko
- 330 g śmietana
12%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Formę do zapiekania wysmaruj masłem, a następnie konfiturą posmaruj spód i ranty.
- Chleb pokrój wzdłuż na 5 plastrów, odkrój skórkę i posmaruj kromki z jednej strony masłem. Deskę przykryj folią spożywczą i ułóż na niej masłem do domu kromki chleba. Chleb spłaszcz dłonią i posmaruj z wierzchu konfiturą. Każdą kromkę zwiń w roladkę, owiń folią i wstaw na kilka minut do zamrażalnika.
- Jajka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj śmietanę oraz mleko. Wymieszaj.
- Roladki wyjmij z lodówki, każdą pokrój na 3 plastry, ułóż w naczyniu do zapiekania. Chleb zalej masą jajeczną i odstaw na 7 minut.
- Po tym czasie posyp pudding pozostałym cukrem i piecz 60 minut w 160 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia