Dzisiaj jest: Poniedziałek, 27.01.2020 Imieniny: Jana i Przybysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Pulchne ciasto ucierane ze śliwkami


15.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 4 sztuki żółtka
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 3 szklanki  mąki
  • 250 g  margaryny
  • 1 szklanka  mleka
  • 1.5 łyżeczek  sody
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
  • 1 łyżka  kakao
  • 1 szczypta  soli
    Pianka
  • 4 sztuki białka
  • 1 sztuka budyń śmietankowy
  • 1/3 szklanki  cukru pudru
  • 4 łyżki  oleju
    Dodatkowo
  • śliwki węgierki
  • płatki migdałowe

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka wbij do miski. Dodaj cukier, pokrojoną margarynę i zmiksuj, by powstała jednolita masa. Następnie wlej 1/2 szklanki mleka i ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy oraz sól i pozostałe mleko. Miksuj, aż powstanie gęste ciasto.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią 2/3 ciasta. Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao i wyłóż na wierzch. Posyp delikatnie mąką i ułóż wypestkowane śliwki rozcięciem do góry. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Białka ubij na sztywno z cukrem. Następnie dodaj budyń oraz olej i wymieszaj. Piankę wyłóż na podpieczone ciasto i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 20-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE