Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 10 dag biszkoptów
- 3 łyżki masła
- 50 dag serka ricotta
- 20 dag cukru
- 4 sztuki jajka
- 50 ml rumu
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopty pokrój, wymieszaj z miękkim masłem, dokładnie ugnieć wyrabiając gładką masę. Wyłóż ją na natłuszczony i oprószony bułką tartą spód tortownicy. Ugnieć, wyrównaj i odstaw.
- Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj drożdże, serek, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową i utrzyj wszystko na gładką masę. Skrop alkoholem i ucieraj dalej.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie mieszaj tak, aby piana nie opadła. Do masy można dodaj oprószone mąką rodzynki.
- Masę wylej na spód biszkoptowy i piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
- Gotowe ciasto schłodź, oprósz cukrem pudrem i pokrój na porcje.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku