Dzisiaj jest: Niedziela, 22.10.2017 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Puszysty tort śniegowy


25.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 250 g  miękkiego masła + 1 łyżka
  • 600 g  cukru + 7 łyżek
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 7 sztuk jajek
  • 3 sztuki żółtka
  • 500 g  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 150 ml  mleka
  • sól
  • 200 ml  soku z cytryn
  • 50 g  mąki ziemniaczanej
  • 500 g  kremówki
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • 100 g  wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. 250 g masła utrzyj z 250 g cukru, cukrem wanilinowym i solą. Kolejno dodawaj 4 jajka, mąkę z proszkiem i mleko. Piecz 25 minut w temperaturze 175 st. C.
  2. 3 białka ubij z solą, dodając 150 g cukru. Pianę wyłóż do tortownicy i uformuj fale. Susz około 2,5 godziny w temperaturze 120 st. C. Bezę ostudź.
  3. 200 ml soku z cytryn zagotuj z 250 ml wody, 200 g cukru i 1 łyżką masła. Dodaj mąkę ziemniaczaną z 36 ml wody. Ostudzoną masę połącz z 3 żółtkami.
  4. Biszkopt podziel na 3 krążki. 3 żółtka połącz z 2 łyżkami cukru. Kremówkę ubij z resztą cukru i połącz z żółtkami i rozpuszczoną żelatyną.
  5. 1/2 masy cytrynowej wyłóż na spód. Przykryj drugim płatem i posmaruj 1/2 masy. Przykryj trzecim płatem. Bok i wierzch posmaruj kremem.
  6. Bok posyp wiórkami kokosowymi, a na wierzchu ułóż upieczony krążek bezowy. Całość posyp cukrem pudrem. Możesz również ozdobić listkiem mięty.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE