Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Puszysty tort śniegowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 250 g  miękkiego masła + 1 łyżka
  • 600 g  cukru + 7 łyżek
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 7 sztuk jajek
  • 3 sztuki żółtka
  • 500 g  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 150 ml  mleka
  • sól
  • 200 ml  soku z cytryn
  • 50 g  mąki ziemniaczanej
  • 500 g  kremówki
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • 100 g  wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. 250 g masła utrzyj z 250 g cukru, cukrem wanilinowym i solą. Kolejno dodawaj 4 jajka, mąkę z proszkiem i mleko. Piecz 25 minut w temperaturze 175 st. C.
  2. 3 białka ubij z solą, dodając 150 g cukru. Pianę wyłóż do tortownicy i uformuj fale. Susz około 2,5 godziny w temperaturze 120 st. C. Bezę ostudź.
  3. 200 ml soku z cytryn zagotuj z 250 ml wody, 200 g cukru i 1 łyżką masła. Dodaj mąkę ziemniaczaną z 36 ml wody. Ostudzoną masę połącz z 3 żółtkami.
  4. Biszkopt podziel na 3 krążki. 3 żółtka połącz z 2 łyżkami cukru. Kremówkę ubij z resztą cukru i połącz z żółtkami i rozpuszczoną żelatyną.
  5. 1/2 masy cytrynowej wyłóż na spód. Przykryj drugim płatem i posmaruj 1/2 masy. Przykryj trzecim płatem. Bok i wierzch posmaruj kremem.
  6. Bok posyp wiórkami kokosowymi, a na wierzchu ułóż upieczony krążek bezowy. Całość posyp cukrem pudrem. Możesz również ozdobić listkiem mięty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE